بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم Sicak ortamda, agiz tadiyla güzel sohbetler için..
20 Kasım 2011 Pazar
Zerdeçali Bulgur Pilavi ve Köfte
Sahane günesli bir havayla hepinize merhaba arkadaslar, candostlar. Bulgur pilavini çok severim ve farkli sekillerde pisiririm. Mantarli, sade'sini, salçalasini, nohutlu, vs. Ama en sevdigim budur. Birde yaninda cacik veya ayran varsa degmeyin keyfime :) Zerdeçalin çok faydali bir baharattir. Doktorlar mutlaka 1 çay kasigi bile olsa yemeklere katmamizi tavisye ediyorlar. Cogu yemeklerime az da olsa mutlaka atarim. Begenmeniz dilegiyle.... Saglicakla, sevgiyle kalin canlarim...
ZERDEÇAL’ IN FAYDALARI İltihap kurutucu özelliği vardır. Karaciğer fonksiyonlarını düzenler. Karaciğerin yenilenmesinde yardımcı ve karaciğeri koruyucu özelliği vardır. Çok kuvvetli bir antioksidandır. Safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır. Kalbi güçlendirici. Sigaranın verdiği zararları yok etmeye yardımcı. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında çok etkili ( bronşit, nefes darlığı,sinüzit, soğuk algınlığı... )
(Netten alintidir)
Malzemeler : (pilav için)
2 su bardagi pilavlik bulgur
2 yemek yemek kasigi tereyag
2 tane sivri biber
1 tane kirmizi biber
1 tane iri sogan
2 tane domates rendesi
1 patates (küp küp dogranmis)
1/2 yemek kasigi domastes salçasi
1/2 yemek kasigi biber salçasi (ben aci kullaniyorum)
1 tatli kasigi zerdeçal, karabiber, tuz
Et suyu veya kaynar suyu
Köfte için :
400 gram kiyma
1 tane sogan
4-5 dal maydanoz
1 yumurta
1 çay bardagi galeta unu (kivama gôre artirabilirsiniz)
karabiber, pul biber, kimyon, tuz, kuru nane
Yapilsi :
Köftemizden basliyalim : Soganimizi rendeleyip suyunu süzelim ve kiymamiza ilave edelim. Maydanozlari ince ince kiyalim, yumurta ve galeta unla birlikte ilave edelim. En son baharatlari katip güzel yoguralim. Harcimizi 30 dakika buzdolabinda dinlendirelim.
Pilavimiz için : Tencremize tereyagi eritelim. Içine yemeklik dogranmis sogan ve biberleri ilave edip arada bir ,3-4 dakika kavuralim. Tenceremizin kapagini kapatalim ki, soganlar buhariyla ölmesini saglayalim. (Böylelikle yanmasina engellemis olursunuz). Domates rendesini, küp patatesi, salçalari ve baharatlari ilave edip 2-3 dakika daha kavuralim. En son bulguru katip 2-3 dakika daha kavuralim. Kaynar suyu veya et suyunu üzerini yarim parmak geçmek sartiyla ilave edelim. Orta ateste suyu çekene kadar pisirelim. Patatesler pistiyse pismis demektir. Aksi takdirde biraz daha su ilave edin. üzerine selpak örtü tenceremizin agzini kapatim dinlensin.
Köftelerimizi istediginiz sekil verip kizgin yagda kizartip pilavin yaninda servis edin :)
Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum:
Ayla'cım ellerine sağlık canım enfes olmuş mutlu pazarlar sevgiler.
Offf iyice de acıktım:))))ne güzel görünüyor ellerine sağlık.
ayyy canım karnım oylesıne acıktı kı keşke simd, sıcacık bulgur pilavı olsaydı da ayranla keyfıne varsaydım ellerıne sağlık
Zerdeçallı pilav süper bir öneri, ellerinize sağlık
İkisini de çok severim nefis bir menü olmuş ellerine sağlık canım.
Hiç denemedim canısı Zerdeçalı,merak ettim.Tadı neye benziyor acaba?Bu arada köftelerde pek güzel görünüyor ellerine sağlık.
köfte ve bulgur olunca dayanamam ellerine sağlık resimler süper görünüyor..
Ellerinize sağlık.Bulgur pilavıyla köfte çok güzel olur.Zerdeçal kullanmanızda çok güzel olmuş.
Biz zerdeçal i kuru kök alarak alıp, içiyoruz. Tarçın, zencefil, karanfil, adaçayı v.s. ile.
Ama pilav. Hiç duymadım. Büyüksün.
Hayran anne Çiğdem
Zerdaçallı bulgur pilavı değişik bir lezzet olsa gerek daha önce hyiç duymadım tadını merak ettim ellerine sağlık..
Bulgur pilavı bizde de çok sevilir.Zerdaçallısını ben de yaparım.
Zerdaçalın bıraktığı aroma ve renkle harika olur.
Ellerine sağlık canım,köfteyle birlikte nefis bir lezzet ayrıca nefis bir görüntü oluşmuş.
Sevgilerimle...
Senin yanında herkes tembel kalır be güzelim. Bu yaşta bu marifet ,maşallahın var !
Yorum Gönder