Powered By Blogger

21 Mayıs 2013 Salı

Fransiz Ekmegi


 
Canlar hepinize merhabalar ! Güzel vatanimizin herseyi çok guzel dostlar.. Her yaz izine gittigimizde, meyvesi olsun sebzesi olsun, hersey bir baska güzel. Daha lezzetli, bambaska. Turkiye'yken Fransa'da özledigim birsey varsa oda ekmegi ve peynirleridir. Baguette(baget) ekmekleri ince ve uzun olur) genelde kahvalti sofralarin vazgeçilmezidir. Turkiye'deki ekmeklere bakarak disi çitir çitir ve içi yumusacik, üstelik çesitleride çoktur. Nolursa olsun hiç bir ülke Turkiyem gibi olamaz ! firinda çikar çikmaz bu ekmekçiler hemen yeniliverdi. Bir tanesini ayirdim, yarina kalinca tazeligi kalacak mi diye test etmek istedim ve gerçekten tazeligini yitirmedi. Denemek istersiniz pisman olmazsiniz, simdiden sizlere afiyet olsun ! 
 
 
 
Malzemeler :
 
375 gram yogurt
630 gram un
15 gram yasmaya
1 yumurta
60 gram su
15 gram tereyag
10 gram toz seker
10 gram tuz
 
 
 
Yapilisi :
 
Küçük bir tencerede, yogurdu, tereyag, toz sekeri katarak kisik ateste tereyag eriyene kadar isitiyoruz ve ocaktan aliyoruz.
 
Elde ettigimiz karisimi ilimasini bekleyince, yogurma kabina, yas mayayi suyla birlikte eritiyoruz. Yumurtayi yogurt karisima döküp karistiriyoruz. Yogurma kabindaki mayanin uzerine unu ilave ediyoruz, sonra yogurdu ve en son tuzu. 5 dakika boyunca yoguruyoruz. Hamurun civik olmasi normaldir.  Yogurduktan sonra hamuru uzerine nemli bez örtüp mayalandirmaya birakiyoruz. Mayalanan hamuru 14 beze ayiriyoruz. Tepsiye dizip uzerlerine makas yardimiyla ortadan kesiyoruz. Ve tekrar tepside mayalandiriyoruz 40 dk boyunca. Uzerlerine un serpistirip 200° turbo firinda 15 dk pisiriyoruz. Ekmekçiklerin üzerlerine yumurta sarisi sürmüyoruz.
 
Firinda çikar çikmaz afiyetle tereyagla birlikte mideye indiyoruz :)
 
 

3 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzeller
kahvaltıda güzel bir sohbetle kimbilir ne çok tüketilir
ellerine sağlık

MAZES dedi ki...

memleketin tatları unutulmuyor gerçekten .Ekmekçiklerin ise süper,ellerine sağılık canım.

Aycan dedi ki...

Aaaa bende bu akşam yapacaktım bu ekmeği gördüğüm iyi oldu aylacım.Ellerine sağlık.

Sevgiler;